Boek
Nederlands

Stoppen met roken : snel, gemakkelijk en doeltreffend

Allen Carr (auteur)

Stoppen met roken : snel, gemakkelijk en doeltreffend

Roken is een fuik, waar je, meestal als jongere, nietsvermoedend in zwemt. Te laat merk je dat je niet meer terug kunt. Alleen Carr laat zien hoe die fuik in elkaar zit, zodat je er moeiteloos uit kunt zwemmen. Hij gebruikt geen trucjes of hulpmiddelen. Carr ontrafelt slechts haarfijn de mechanismen die een roken doen roken. Wie dat eenmaal doorziet, merkt dat stoppen met roken heel eenvoudig is,
Onderwerp
Roken
Titel
Stoppen met roken : snel, gemakkelijk en doeltreffend
Auteur
Allen Carr
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Allen Carr's easy way to stop smoking
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2018
174 p.
ISBN
9789022585795 (paperback)

Besprekingen

In 1983 ontdekte Allen Carr een succesvolle methode om op een eenvoudige manier definitief te stoppen met roken. Succesvol is ook zijn boek daarover, met een oplage van enkele miljoenen exemplaren. Momenteel zijn er, over de hele wereld verspreid, ook een aantal Allen Carr-klinieken en hulpcentra. Carr wordt nu alom als 's werelds leidende expert op het gebied van stoppen met roken beschouwd.

De Carr-methode bestaat uit twee delen: het verdrijven van de 'hersenspoeling' en het uitleggen van de 'nicotinevalkuil'. De auteur wil dat je alle vooroordelen overboord zet: sigaretten helpen je niet als je je moet concentreren, sigaretten heffen de verveling niet op, sigaretten verkwikken je geest niet maar vernietigen hem langzaam. Wat het moeilijk maakt om te stoppen is de angst dat je je steuntje in de rug moet missen. De psychologische toestand van de roker is belangrijk, en niet het probleem zelf. Carr tracht je er van te overtuigen dat zijn stellingen correct zijn, en dat wat jij …Lees verder
Allen Carr, de auteur van dit boek, heeft drieëndertig jaar lang stevig gerookt. Vanuit zijn ervaringen heeft hij een manier opgebouwd om mensen te helpen stoppen met roken. De auteur ziet roken als een buitengewoon ernstige verslaving waar eens de meerderheid van de bevolking aan was verslaafd. Gelukkig is daarin nu een kentering aan het komen. Volgens de auteur is stoppen met roken gemakkelijk en plezierig. In het boek vertelt hij hoe men verslaafd raakt (en blijft) aan nicotine en hoe men eraf kan komen: met eenvoudige instructies. 'Stoppen met roken' is een prettig geschreven, met veel zorg vertaald boek. Het bevat korte hoofdstukken (het hoofdstuk over de voordelen van het roken beslaat een lege bladzijde) met voorbeelden, raadgevingen, mogelijke uitvluchten en heldere analyses. Volgens een wereldwijde, Engelstalige adreslijst van Carr's antirookklinieken achterin het boek zijn er (nog) geen vestigingen in Nederland of België.

Over Allen Carr

CC BY 3.0 - Foto van/door Janne Ström, Allen Carr's Easyway Finland

Allen Carr (Londen, 2 september 1934 - Benalmádena, 29 november 2006) was een Britse schrijver van zelfhulp-boeken. Carr was tot 1983 kettingroker. Hij rookte volgens eigen zeggen meestal tegen de 100 sigaretten per dag. In 1983 stopte hij definitief met roken door een bijzondere ervaring. Daarvoor was hij na diverse stoppogingen altijd weer begonnen met roken ondanks het feit dat hij zich zelf in zijn boeken als een sterke persoonlijkheid omschreef. Door die bijzondere ervaring kreeg hij inzicht in zijn rookgedrag en ontdekte hij dat het gemakkelijk kon zijn om te stoppen met roken. Carr stierf aan de gevolgen van longkanker. Niet alleen Carr zelf, maar ook verschillende artsen beweerden dat hij veel eerder overleden zou zijn wanneer hij in 1983 niet was gestopt met roken. Mogelijk kreeg Carr niet alleen longkanker door zijn eigen rookgedrag maar ook omdat hij in de groepsessies veelvuldig aan tabaksrook bloot stond.

Lees verder op Wikipedia