Boek Nederlands

Vriendinnen boven alles : 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, 10 jaar later ...

Ann Brashares (auteur)

Vriendinnen boven alles : 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, 10 jaar later ...

Ann Brashares (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Jeugdvriendinnen Tibby, Lena, Carmen en Bridget wonen en werken allemaal op andere plaatsen. De vier missen de vanzelfsprekendheid waarmee ze vroeger bij elkaar over de vloer kwamen. Tijdens een reünie op Santorini krijgen ze slecht nieuws te verwerken.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Vriendinnen boven alles : 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, 10 jaar later ...
Auteur
Ann Brashares
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sisterhood everlasting
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2012
397 p. : ill.
ISBN
9789026130335 (paperback)

Besprekingen

De meeste chicklit voor tienermeiden draait vooral om de vraag: krijgt het meisje haar droomjongen? Serieuzere problemen blijven vaak ondergeschikt aan het liefdesdrama.
Bijvoorbeeld in de ‘Spijkerbroek’-serie van Ann Brashares. Het eerste boek uit de inmiddels vijfdelige reeks zorgde in 2001 voor een sprankje hoop. Ook al is het uitgangpunt niet heel speciaal (vier hartsvriendinnen worden een zomer lang van elkaar gescheiden en sturen elkaar een bekladde jeans als symbool van hun vriendschap), 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek besprak wel degelijk zwaardere thema’s als scheiding en leukemie.
Het boek was een groot succes en al snel volgden er sequels en filmversies. In de latere boeken verschoof de nadruk echter steeds meer naar het liefdeleven van de meisjes. Toch zijn ook deze delen geen niemendalletjes. De vier hoofdpersonages in de ‘Spijkerbroek’-boeken zijn geen stereotiepe chicklitheldinnen. Sommigen lijken te kampen met serieuze psychische problemen. Bridget, getrauma…Lees verder
Tibby, Carmen, Lena en Bee uit de tienerserie '4 vriendinnen, 1 spijkerbroek' zijn volwassen geworden en hun vriendschap is verwaterd. Als Tibby een reünie organiseert op het Griekse eiland van Lena’s grootouders, merken ze hoe ze elkaar hebben gemist. Door een tragisch ongeluk met een van hen, raken de drie overgebleven vrouwen op drift. In de nalatenschap zitten te volgen aanwijzingen, die aanleiding geven tot een zoektocht naar hun identiteit. De fans van de serie zullen de meisjes niet direct herkennen in de vrouwen van dit verhaal, maar het is realistisch dat een leven na tien jaar niet hetzelfde is. De zoektocht naar geluk (bijna letterlijk door het vele reizen), het verwerken van een groot verlies en de hechtheid van de vriendschap zijn goed verbeeld. De verhaallijnen van de drie karakters worden logisch afgewisseld, goed opgebouwd en voorzien van een bevredigend slot. De schrijfstijl is vlot. Er is veel aandacht voor de gevoelens van de diverse karakters. Ieder hoofdstuk begin…Lees verder