Boek
Nederlands

Nijntje in Luilekkerland

Dick Bruna (auteur)
+1
Nijntje in Luilekkerland
×
Nijntje in Luilekkerland Nijntje in Luilekkerland

Nijntje in Luilekkerland

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Nijntje heeft geen zin om haar pap op te eten en droomt over de ijsjes, taartjes en chocolade van luilekkerland. Prentenboek met kleurige, eenvoudige tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Opgroeien, Voeding
Extra onderwerp
prentenboeken, Luieren, Lui zijn
Titel
Nijntje in Luilekkerland
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2005
[26] p. : ill.
ISBN
90-5647-337-9

Besprekingen

Nijntje zit voor haar bordje lekkere, doch gezonde pap en treuzelt: ze wil niet eten en droomt weg naar Luilekkerland. Daar zijn ijsjes en taartjes, daar drink je alleen maar limonade, als het regent vallen er zuurtjes, de stoeptegels zijn van chocola en je kunt jezelf gewoon lekker vies maken zonder dat er wordt gemoppperd. Naar bed ga je pas als je zin hebt en speelgoed opruimen hoeft gewoon niet. Alleen, bedenkt Nijntje dan, zou het wel altijd zo leuk zijn? Word je dan geen verwend en dik konijn? En dan eet Nijn braaf haar bordje leeg. Een verhaal met een moraal waar de meeste kinderen die over Luilekkerland dromen, juist geen zin in hebben. Wel een aardig prentenboek in de bekende Dick Bruna stijl met goed herkenbare zaken als ijsjes, taartjes, tegels van chocade, zuurtjesregen enz. Zoals gebruikelijk is de tekst op rijm (abcb). Bij voorlezen kan er altijd nog na worden verteld. Vanaf ca. 3 jaar.

Nijntje in luilekkerland

Andermaal een Bruna-boekje, nummer 112 al, dit keer over Nijntje die voor een bordje pap gezeten droomt van Luilekkerland. Net zoals al zijn voorgangers is ook dit boekje weer getekend in de bekende stijl : rechts zie je zeer eenvoudige, uitgepuurde tekeningen. De zwart omlijnde personages en voorwerpen worden opgevuld met heldere, meestal primaire kleuren die sterk contrasteren met de witte achtergrond zonder decor. Links vind je dan steeds vier regeltjes tekst, met rijmschema ABCB. De tekeningen en tekst vullen elkaar voortdurend aan; het rijm komt nergens geforceerd over en leent zich uitstekend tot ‘meelezen’. Dit blijft een leuk boekje dat ook jonge kinderen zal boeien, al kan de zedenles op de laatste pagina (“laat ik toch mijn pap maar eten/laat ik maar verstandig zijn/want dan blijf ik wat ik nu ben/ een gewoon gezond konijn”) mij absoluut niet bekoren.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties