Boek
Nederlands

Het uur nul

Dirk Bracke (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De levensstijl van Ben en zijn vrienden is egoi͏̈stisch gericht op snel succes, geld en seks, totdat hij seropositief blijkt te zijn. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Aids
Extra onderwerp
adolescentie, eenzaamheid
Titel
Het uur nul
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2021 | Andere uitgaven
244 p.
ISBN
9789002274275 (paperback)

Besprekingen

Dirk Bracke schrijft heldere jeugdroman over aids

Dirk Bracke schrijft met 'Het uur nul' een jeugdroman over aids. Hij schrijft het verhaal van de zestienjarige, seropositieve Ben. Bracke noemt de dingen bij naam, en dat pleit voor hem. Het betekent echter wel dat de lezers van het boek liefst levensrijpe tieners zijn..

Je bent jong en je wil wat. Al is dat larie, want eigenlijk weet Ben absoluut niet wat hij wil. Hij is een doorsnee tiener, hij lummelt wat aan met zijn kameraden, voelt de vlinders in zijn buik en rookt af en toe wel eens een jointje. Meer moet dat niet zijn. Of toch wel?

Meer kan er echter niet zijn, want Ben is seropositief. Ben is zestien en gaat dood aan een ziekte die alleen bij drugsspuiters en homoseksuelen voorkwam. Ben is geen van beiden.

In 'Het uur nul' beschrijft Dirk Bracke de leefwereld van Ben. Een banaal en tegelijkertijd vrij turbulent leven, een leven van zoeken en niet vinden. Eenmaal Ben 'zijn' liefde wel gevonden heeft, kiest hij ervoor om die bewust af te stoten omdat hij doodziek is. Aids is immers vooral een eenzame ziekte.

In deze jeugdroman wil Bracke heel wat informatie kwijt over aids en wat de ziekte met je doet. Jammer genoeg bewandelt Bracke daarvoor de wegen van de drugsgebruiker en die van de besmette 'tienerprostituee'. Met die w…Lees verder

Jeugdroman over het onderwerp aids. Het is een vrijgevochten groepje jongens en meisjes waartoe Ben, Filip, Nancy en Diana behoren. De levensstijl van de jongeren is onverschillig, grof, gericht op geld en uiterlijk vertoon. Een vriendin hebben betekent haar bezitten, en als het even kan: neuken. De stap naar de drugsscene is gauw gemaakt. Het boek schrijft openhartig over seks. De meisjes zijn seksueel tot veel bereid, of ze nu wel of niet een verleden van sekseel misbruik met zich meedragen. Natuurlijk is het een drama als blijkt dat Ben, 16 jaar, seropositief is. Het boek beschrijft en etaleert, zonder moralisme, maar wel oppervlakkig. De informatie over het HIV-virus en de ziekte aids is niet onjuist. Het nihilisme van deze jongeren lijkt overdreven. De roman zal vooral gelezen worden uit voyeuristische overwegingen, of vanwege sensatiezucht. Modern omslag met een collage-achtige potloodtekening van de vier hoofdpersonages. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LHBTIQ+, instellingen en sociale…Lees verder op Wikipedia