Boek
Nederlands

Vuurmeisje

Dirk Bracke (auteur)
+1
Vuurmeisje
×
Vuurmeisje Vuurmeisje
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een jonge Neanderthaler moet elke dag vechten voor zijn bestaan, niet alleen in de natuur maar ook in zijn groep. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
IJstijden
Titel
Vuurmeisje
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2018 | Andere uitgaven
160 p.
Aantekening
Herwerkte uitgave van Steen
ISBN
9789059089150 (paperback)

Besprekingen

Vuurmeisje is een opgefriste heruitgave van het debuut van Dirk Brack, Steen (DF-Infodok, 1993). Het verhaal speelt zich zo'n 60.000 jaar geleden af. Steen behoort tot een groep Neanderthalers die in barre omstandigheden proberen te overleven. Bracke tekent hun dierlijke levenswijze aanschouwelijk en beeldrijk. Zijn taalschat volgt hun gedrag. Ze 'grommen', 'bijten' en 'brullen'. Met Steen als voortrekker ontwikkelt de groep langzaam een menselijker gedrag. Er komt plaats voor emoties en Steen wordt zelfs gevoelig voor een hogere aanwezigheid.

Dit debuut van Bracke behoort nog altijd tot zijn betere werk en werd dan ook terecht opnieuw uitgegeven. [Jet Marchau]
Steen is een jager die circa 60.000 jaar geleden leefde als holbewoner en jager-verzamelaar. De ontmoeting met zowel het Vuurmeisje (dat zijn vrouw wordt) en andere stammen levert zijn groep andere gewoonten op: zowel sociaal als wat de manier van jagen betreft. Het is een kort verhaal in twintig korte hoofdstukken waarin op een boeiende wijze het leven van jager-verzamelaars wordt beschreven. Daarnaast geeft het een beeld van de ontwikkelingen die deze holbewoners kunnen doormaken. Technisch (korte zinnen, natuurbeschrijvingen en dialogen) en inhoudelijk (historisch verhaal met ontwikkelingen en spannende jachten) afgestemd op de doelgroep. Er zijn, buiten het voorplat met een foto (sic) van het Vuurmeisje, geen illustraties. Kleine letters en dichtbedrukte bladzijden. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LHBTIQ+, instellingen en sociale…Lees verder op Wikipedia