Boek
Nederlands

De broers Karamazov

Ook verschenen als De gebroeders Karamazov

+1
De broers Karamazov
×
De broers Karamazov De broers Karamazov

De broers Karamazov

Ook verschenen als De gebroeders Karamazov

In de reeks:
Roman over de drie zoons van een Russische grootgrondbezitter, die een beeld geeft van het Russische volkskarakter en het leven in het 19e eeuwse Rusland.
Titel
De broers Karamazov
Ook verschenen als
De gebroeders Karamazov
Auteur
Fjodor M. Dostojevski
Vertaler
Arthur Langeveld 1947-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Bratja Karamazovy
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2009
966 p.
ISBN
9789028242463 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Zeventiende druk van de vertaling door Marko Fondse in een pocket van meer dan 1000 bladzijden. Er bestaan nog meerdere vertalingen van deze indrukwekkende, complexe roman, die de auteur enkele maanden voor zijn dood voltooide, maar deze uitgave is natuurlijk de goedkoopste. De roman zelf is een van de hoogtepunten van de klassieke Russische literatuur, een dramatische ideeënroman met verschillende niveaus (misdaadroman, psychologische roman, filosofisch religieuze roman), boordevol passie en conflict. Het centrale thema zal bekend zijn: een goddeloze dronkaard van een vader wordt uiteindelijk door zijn knecht vermoord, maar de drie zonen Karamazov zijn collectief schuldig. De oudste twee hebben de dood van de vader gewenst, de jongste heeft nagelaten hem te beschermen. Primordiaal is evenwel de filosofische diepte. Dostojevski behandelt de ultieme vragen van het bestaan, de strijd tussen geloof en ongeloof, tussen schuld en boete. Dat maakt de roman tot moeilijke lectuur. Maar wie e…Lees verder
Gebonden herdruk van de vertaling uit 2005, onder de nieuwe, "modernere" titel "De broers Karamazov", een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere. De nieuwere vertaling is van de hand van Arthur Langeveld, wiens stilistische brille en tevens zeer grote nauwkeurigheid tot een bijzonder resultaat hebben geleid. "De broers Karamazov", Dostojevski's hoofdwerk, is zowel een spannende als een filosofisch diepgravende roman. Een moord- en liefdesgeschiedenis wordt op een ongeëvenaarde manier gecombineerd met filosofische en religieuze problematiek. Een van de belangrijkste romans uit de wereldliteratuur die eigenlijk iedereen gelezen moet hebben. Zeer kleine druk, volle bladspiegel.

Over Fjodor M. Dostojevski

Fjodor Michajlovitsj Dostojevski (Russisch: Фёдор Миха́йлович Достое́вский) ( luister (info / uitleg)) (Moskou, 11 november [O.S. 30 oktober]  1821 – Sint-Petersburg, 9 februari [O.S. 28 januari] 1881) was een Russisch romanschrijver en publicist. Hij is een van de bekendste auteurs uit de Russische literatuur. Hij wordt tot de zogenaamde 'Realistische School' in Rusland gerekend, hoewel zijn werk zich van veel andere realisten onderscheidt door het wijsgerig gehalte en de dominerende dialoogvorm. Dostojevski liet een omvangrijk oeuvre na.

Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en straf, Boze geesten en De idioot. Dostojevski schreef in een typerende gehaaste stijl, met veel nadruk (emfase) en herhalingen. Veel van zijn belangrijkste personages lijden en worden vernederd vanwege hun hartstocht. Dostojevski leed aan epilepsie. Naar eigen zeggen is dit van inv…Lees verder op Wikipedia

Suggesties