Boek Nederlands

Van mij en van jou

Hans Hagen (auteur), Monique Hagen (auteur), Jan Jutte (illustrator)

Van mij en van jou

Hans Hagen (auteur), Monique Hagen (auteur), Jan Jutte (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bundel met 27 gedichten over allerlei belevenissen, begrippen en gevoelens, zoals onweer, ruiken, vroeger, meisjesnamen en de hemel. Met paginagrote, sfeervolle illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Van mij en van jou / Hans & Monique Hagen ; met tek. van Jan Jutte
Auteur
Hans Hagen Monique Hagen
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
[52] p. : ill.
ISBN
9789045104195

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Hans en Monique Hagen zijn met Van mij en van jou niet aan hun proefstuk toe. Het duo klimt wel vaker samen in de pen om poëzie op kindermaat te schrijven. In 2000 verscheen Jij bent de liefste (De Leeswelp 2006, p. 237), een boekje vol kleutergedichten met sfeervolle tekeningen van Marit Törnqvist, dat herdruk na herdruk beleefde. Of Van mij en van jou hetzelfde succes te wachten staat, is moeilijk te voorspellen, maar hoe dan ook is dit nieuwe poëzie- en prentenboek een waardige opvolger.

De gedichten van Hans en Monique Hagen zijn zeer eenvoudig. Het tweetal gaat aan de slag met alledaagse ? en dus voor kleuters toegankelijke ? woorden, maar creëert daarmee toch verrassende tekstjes. Met het gedicht 'Bloem' tonen ze op speelse wijze aan dat taal vol dubbelzinnigheden kan zitten: "iris, roosje en margriet/ madelief, jasmijn/ een bosje bloemen/ kan ook/ een bosje meisjes zijn".

De dichters spelen met klanken en maken overvloedig gebruik van …Lees verder
Een bundel van het schrijversduo – zij is bekend van o.a. Klokhuis, hij van de serie over Jubelientje – met 27 gedichtjes voor kleuters. Van hun hand verschenen o.a. gedichtenbundels als ‘Lichtjes in je ogen’ (6e dr., 2014)* en ‘Jij bent de liefste’ (27e dr., 2012). De lezer vindt hier het eerste (titel)gedicht onverwacht op het schutblad voorzien van een illustratie in zachte kleuren en met zachte lijnen. De getitelde gedichten variëren in lengte, rijmschema en toon. In de gedichten zelf staan nergens hoofdletters of leestekens. De auteurs maken veelvuldig gebruik van woordgrapjes, sluiten met hun eenvoudige teksten aan op de belevingswereld van jonge kinderen en nodigen uit tot nadenken. Ze gaan in op luchtige onderwerpen als meisjesnamen, rovers en verstoppertje, maar ook op wat zwaardere onderwerpen als de dood, jagen en jaloezie. Overal spelen de illustraties over een dubbele pagina een grote rol. Ze versterken de sfeer van de teksten (melancholisch in ‘Hemel’ en humoristisch in …Lees verder

Van mij en van jou

“... vroeger heel erg lang geleden was opa ook een kind ik weet niet of het waar is of dat hij het verzint” (p. 12) Bovenstaand voorbeeld is sprekend voor deze hele dichtbundel: een perfect ritme, een vloeiend, haast vanzelfsprekend rijm, een eenvoudige woordenschat zonder arm te zijn. Op een heel gebalde en toch zachte manier, met een groot gevoel voor humor, geeft het schrijverskoppel in elk gedicht een gevoel, een indruk, een droom, een vaststelling weer, telkens vanuit het standpunt van het kind zelf. En bovendien ook perfect begrijpbaar voor een jong kind. Het is heerlijk om even samen met je kind stil te staan en in te gaan op de uitnodiging tot nadenken die in elk gedichtje geboden wordt. Na 'Jij bent de liefste', een must voor elke kinderboekenkast, is dit een nieuw meesterwerkje van het schrijversduo Hagen. Die bovendien in Jan Jutte een perfecte partner hebben gevonden voor de illustraties. Elke illustratie sluit geweldig aan bij de sfeer van het gedicht, of die nu ingetogen…Lees verder