Harry Potter en de relieken van de dood

J.K. Rowling (auteur), Wiebe Buddingh' (vertaler)
+1
Harry Potter en de relieken van de dood
×
Harry Potter en de relieken van de dood Harry Potter en de relieken van de dood

Harry Potter en de relieken van de dood

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Harry krijgt de zware taak om de resterende Gruzielementen van Voldemort op te sporen en te vernietigen. De Relieken van de Dood spelen hierbij een belangrijke rol. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Harry Potter en de relieken van de dood
Auteur
J.K. Rowling
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Harry Potter and the deathly hallows
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2021 | Andere uitgaven
665 p.
ISBN
9789061699828 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Harry op de dool

Harry Potter en de relieken van de dood , het slotdeel van de Harry-Potter reeks, speelt zich af in een grimmige sfeer. Met de dood van Albus Perkamentus op het einde van deel 6 is het kamp van de 'goeien' in de verdrukking gekomen. Van bij het stormachtige begin van het boek vallen de doden bij bosjes en Harry moet onderduiken. Hij is intussen zeventien geworden en zwerft als een paria door het land, wat voor de lezer een aangename afwisseling is na zes boeken op Zweinstein te hebben doorgebracht.
Er rest hem slechts één manier om de macht van Voldemort, de incarnatie van het kwaad, te breken: hij moet de verschillende 'gruzelementen' vernietigen waarin de Heer des Doods zijn versplinterde ziel heeft verstopt. Hij komt ook op het spoor van de relieken des doods, die de eigenaar grote macht geven over de dood.
Wie de drie relieken bezit, komt voor een scherp moreel dilemma te staan: hij kan kiezen om zelf enorme macht te verwerven, of de mensheid …Lees verder

Harry Potter had een zusje

De wereldvermaarde Britse jeugdschrijfster J.K. Rowling deed al vaker aan Charles Dickens denken, maar met de mare over de dood van haar held zit ze er nu heel dichtbij.

Dickens werd overspoeld met brieven van lezers die hem smeekten Little Nell niet te laten doodgaan


Op haar website citeert J.K. Rowling Charles Dickens om haar gevoelens weer te geven over het zevende en laatste deel van de Harry Potter-boeken. De schrijfster loopt meer in het spoor van de negentiende-eeuwse auteur dan ze zelf wil toegeven. Ook Dickens was in zijn tijd immers grenzeloos populair en lokte met de dood van zijn heldin Little Nell verdriet uit bij lezers over de hele wereld.
Waar Rowling het op haar site heeft over Harry Potter and the Deadly Hallows ( Harry Potter en de relieken des doods ), citeert ze uit Dickens' voorwoord tot David Copperfield : 'Het zal de lezer misschien weinig interesseren om te weten hoe droevig de pen wordt neergelegd aan het einde van een bijna twee jaar durende verbeeldingsvolle taak; of hoe een auteur zich voelt alsof hij een stukje van zichzelf wegstuurt naar een schaduwwereld, wanneer de creaties van zijn verbeelding hem …Lees verder

Hoewel J.K. Rowling een tijd geleden twijfel zaaide over nog een achtste deel ? de druk van lezers, filmindustrie en commercie is blijkbaar erg groot ? is Harry Potter en de relieken van de dood het sluitstuk van een van de succesvolste boekenseries ooit. Vanaf het begin is Rowling met lof overladen, die alleen maar is toegenomen. Ze wordt geroemd om haar verbeelding, haar ideeënrijkdom en vakbekwaamheid om complexe plots te bouwen, gezien als iemand die de verstofte traditie van de (griezel)fantasy nieuw leven heeft gegeven, en geprezen omdat ze haar hoofdpersoon een coming-of-age-ontwikkeling laat doormaken van prepuber tot jongvolwassene. Daarnaast looft men haar vanwege haar vermeende bijdrage aan de leesbevordering en het vermogen jong en oud aan te spreken en (weer) aan het lezen te krijgen.
Ook na het laatste boek overheersen superlatieven ("groots slotstuk", "grandioze finale", "pure triomf"), en daarbij is nauwelijks sprake van gefundeerde reserve. Het lijkt soms wel of…Lees verder
Zevende en laatste deel van de Harry Potterserie*. Voldemort die in zijn streven naar onsterfelijkheid zijn ziel in meer stukken heeft gedeeld (steeds na een moord te hebben begaan), heeft die delen in Gruzielementen verstopt. Hij kan pas verslagen worden als al die Gruzielementen zijn gevonden en vernietigd. Maar Harry ontdekt dat de drie Relieken van de Dood uit een bekend tovenaarssprookje echt bestaan en ook macht kunnen geven over de dood. Uit de beelden die hij zo nu en dan doorkrijgt van Voldemorts brein, weet hij dat deze op zoek is naar een van die relieken: een toverstaf van vlierhout. Welke zoektocht leidt hem echt naar het doel? Ron en Hermelien staan Harry bij in deze verschrikkelijke opdracht. Voldemorts hang naar onsterfelijkheid versus Harry's vermogen zijn leven te willen inzetten voor het goede leiden uiteindelijk naar het einde waarbij Harry steun krijgt uit onverwachte hoek en veel uit vorige delen duidelijk wordt. In dit laatste deel zitten een paar adembenemend s…Lees verder

Harry Potter en de relieken van de dood

Zeven jaar lang hebben we erop gewacht, en nu is het eindelijk zover: de Harry Potter-saga krijgt zijn ontknoping. Maar het is ook een beetje bang afwachten: zullen we na het lezen van deel 7 niet ietwat ontgoocheld zijn, omdat het verhaal niet gebracht heeft wat we ervan verwacht hadden? Nemen we bedroefd afscheid van wat ondertussen toch wel een goede vriend geworden lijkt, of voelen we euforie, omdat Harry er uiteindelijk toch in geslaagd is Voldemort te verslaan? Ik vermoed dat het voor iedereen wel een beetje anders ligt. Voor het eerst keren Harry, Hermelien en Ron niet naar hun geliefde Zwijnstein terug: Sneep is nu directeur en de aanhangers van Voldemort hebben het Ministerie van Toverkunst overgenomen. Met z’n drieën trekken ze erop uit om Perkamentus’ haast onmogelijke opdracht tot een goed einde te brengen: ze moeten de resterende Gruzielementen opsporen en vernietigen. Pas dan is de kracht van Voldemort gebroken. Maar Perkamentus heeft hen geen sporen of aanwijzingen n…Lees verder

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties