Boek Nederlands

Dr. Proktors Schetenpoeder

Jo Nesbø (auteur), Georgien Overwater (illustrator)

Dr. Proktors Schetenpoeder

Jo Nesbø (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
  • Vanaf 9-11 jaar
Dr. Proktor is een vreemde uitvinder die wacht op zijn doorbraak. Lise en Bulle (10) helpen hem om superkrachtig schetenpoeder te maken. Er blijken veel kapers op de kust! Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Uitvindingen
Extra onderwerp
Histoires d'aventure
Titel
Dr. Proktors Schetenpoeder
Auteur
Jo Nesbø
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Doktor Proktors Prompepulver
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
227 p. : ill.
ISBN
9789047701071 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Lise woont in de Kanonweg, een rustige straat in Oslo. Wanneer haar beste vriendin verhuist, is ze vrijwel nog het enige kind in de buurt. Enkel de twee pestkoppen Truls en Trym wonen er nog, en zij halen gemene streken uit. Na een tijdje komt Bulle, een kleine, intelligente jongen met rode haren, in het lege huis wonen. Zijn lijfspreuk is: "Heeft iemand daar iets over te zeggen?" Samen zijn Lise en Bulle wel opgewassen tegen Truls en Trym. Bovendien leren ze hun buurman, de uitvinder Dr. Proktor, steeds beter kennen. Zijn krachtige schetenpoeder is het begin van een knotsgek avontuur. Truls en Trym ruiken een gouden zaakje en laten zich van hun slechtste kant zien, en Lise, Bulle en Dr. Proktor ontpoppen zich tot slimme helden.

Dit verhaal wordt zwart-wit uitgewerkt: een fragiel meisje en een tengere, bizarre wijsneus gaan samen met een verstrooide professor de strijd aan tegen twee lelijke, domme bullebakken. Na een heleboel avonturen overwint het goede. Ondanks de clichémati…Lees verder
De 10-jarige Bulle en Lisa worden de assistenten van Dr. Proktor, een mislukte uitvinder, die dankzij de inventiviteit van de kinderen zijn schetenpoeder aan de man kan brengen. Maar er zijn kapers op de kust. Komisch verhaal over een professor die in moeilijkheden raakt door zijn vreemde uitvindingen. De personages lijken in het begin losstaand te zijn, maar blijken aan het eind allemaal in relatie met elkaar te staan. Zelfs de anaconda en de Mongoolse rat hebben eenzelfde verleden. Vlot leesbaar, zeer humoristisch verhaal met soms een moeilijk woord (CO2-uitstoot). De humor zal niet altijd door kinderen begrepen worden, maar dat doet niets aan het verhaal af. Perfect passende, kleurrijke, zeer gedetailleerde, humoristische, soms karikaturale illustraties, verschillend in grootte. Meer een voorleesboek dan een leesboek, waar kinderen van zullen smullen (want wie wil er nou niet over schetenpoeder lezen?). Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Dr. Proktors Schetenpoeder

Het knotsgekke verhaal speelt zich af in Oslo rond de periode dat er een Koningssaluut moet worden afgevuurd. Hiervoor moet er een kruit vanuit Sanghai overkomen. Naast Lise spelen allerlei komische figuren een rol: Doktor Proktor, een uitvinder die allerlei nutteloze dingen uitvindt; Bulle, een piepklein optimistisch ventje dat vaak de meest gekke antwoorden kan verzinnen; Trym en Truls, de dikke pesterige tweeling die allebei trompet spelen en door Bulle als de Idiotus Kolosalus worden benoemd; de dirigent met zijn orkest dat bijna in de maat speelt. Doktor Proktor vindt een schetenpoeder uit in twee varianten (een gewoon voor de kinderen en extra sterk voor de NASA). Bulle en Lise verkopen het gewone aan de kinderen op school. Succes verzekerd. Bulle draait de pesterige tweeling een loer met het sterke middel. Trym, Truls en hun vader zorgen ervoor dat Bulle en Proktor in een zwaarbewaakte gevangenis terechtkomen. Zelf stelen ze het poeder om er veel geld aan te verdienen. Lise …Lees verder