Boek
Engels

A history of loneliness

John Boyne (auteur)

A history of loneliness

Genre:
Een Ierse jongeman studeert na zijn seminarietijd af in Rome en belandt daarna in een steeds groter wordend isolement door een snel veranderende samenleving en schadalen binnen de rooms-katholieke kerk.
Titel
A history of loneliness
Auteur
John Boyne
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Black Swan, 2014
470 p.
ISBN
9780552778435 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

De in 1955 geboren Ier Odran Yates doet in de ik-vorm verslag van zijn jeugd en zijn leven als rooms-katholiek geestelijke. Op zijn zeventiende gaat hij naar een seminarie, waar hij wordt uitverkoren om zijn studie aan het Collegio Irlandese in Rome te voltooien. Hier fungeert hij – naast zijn studie – als ‘bediende’ van de pausen Paulus VI en Johannes Paulus I. Later moet hij in Ierland als invaller dienen bij een parochie waar zijn vriend en vroegere studiegenoot Tom Cardle wegens kindermisbruik is verwijderd. De zestien hoofdstukken hebben als titels de jaartallen 1964 t/m 2013, maar niet in die volgorde: het verhaal springt heen en weer in de tijd. Daarnaast komt het thema ‘eenzaamheid’ aan de orde, van de zelfmoord van zijn vader tot de dementie van zijn zuster Hannah en zijn vergeefse pogingen om binnen de door schandalen geteisterde rooms-katholieke kerk te functioneren. Uit dit aangrijpende, somber stemmende verhaal komt Odran als een wereldvreemde en onschuldige man naar vore…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia