Dvd
Meertalig
Een oude Russische arts keert in de jaren vijftig terug naar de plek waar hij vijftig jaar eerder zijn grote liefde ontmoette.
Onderwerp
Onmogelijke liefde
Taal
Meertalig, Duits, Russisch, Frans
Uitgever
BFD Home Entertainment, [2013]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 127 min.
Aantekening
Afwisselend Duits, Russisch en Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
8713053015854

Besprekingen

Een kostuumdrama uit 2012 van Jos Stelling (De illusionist; Duska) met Sylvia Hoeks, Leonid Bichevin en Dieter Hallevorden. De Russische arts Nikolaj Borodinski keert terug naar het hotel in Thüringen waar hij vijftig jaar geleden – rond 1900 – als medisch student een kamer huurde. In terugblikken ziet hij hoe hij daar een gedoemde liefde beleefde met Elise, prostituee en de maîtresse van een rijke Russische graaf. De recensenten oordelen verschillend. Pauline Kleijer (Volkskrant 15-11-'12) geeft 3 (van 5) sterren: 'Hoe fraai de kostuums, het camerawerk, de muziek en de decors ook zijn, Stelling heeft met 'Het meisje en de dood' niet die negentiende-eeuwse lyriek bereikt die hij, geïnspireerd door de Russische liefdespoëzie van Aleksandr Poesjkin, wilde overbrengen. (...) Af en toe komt het melodrama op haast magische wijze tot leven (...). Op die momenten bewijst Stelling zijn meesterschap, maar ze zijn te schaars om de film voor eentonigheid te behoeden.' Eric Koch (Telegraaf 15-11-…Lees verder

Over Jos Stelling

Jos Stelling (Utrecht, 16 juli 1945) is een Nederlands filmregisseur, scenarist en producer.

Biografie

Stelling is een autodidact die veel indruk maakte met zijn eerste film: Mariken van Nieumeghen. De film was buitengewoon succesvol, zowel in Nederland als daarbuiten. De film werd in mei 1975 geselecteerd voor het prestigieuze competitieprogramma van het Filmfestival van Cannes. In één klap was de naam van Stelling gevestigd.

Jos Stelling heeft 13 films gemaakt inbegrepen zijn nieuwste film Het meisje en de dood, waarin Sylvia Hoeks de hoofdrol speelt. Deze film ging eind 2012 in première.

Jos Stelling nam in 1981 het initiatief voor de Nederlandse Filmdagen (nu bekend als het Nederlands Film Festival). In het begin waren de Filmdagen vooral bedoeld voor filmmakers die elkaars werk bekeken, maar al snel werden de Filmdagen ook heel populair bij het grote publiek. Stelling bleef tot 1991 nauw betrokke…Lees verder op Wikipedia