Boek Nederlands

Geld telt !

Karel Verleyen (auteur), Jan Jutte (illustrator)

Geld telt !

Karel Verleyen (auteur), Jan Jutte (illustrator)
  • Vanaf 9-11 jaar
Door middel van verhalen, weetjes, zegwijzen en spelletjes wordt de geschiedenis van het geld verteld. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Geld
Titel
Geld telt ! / Karel Verleyen ; met ill. van Jan Jutte
Auteur
Karel Verleyen
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
139 p. : ill.
ISBN
90-76830-50-9

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Geld mag dan niet gelukkig maken, het blijft een belangrijk gegeven in onze hedendaagse wereld. En ook kinderen worden al op jeugdige leeftijd geconfronteerd met waarde, prijzen en onderhandelen over een bepaald speelgoedje als het te duur blijkt te zijn. Geld telt, van Karel Verleyen (gezamenlijke uitgave van het Davidsfonds/Infodok en Biblion) probeert (iets oudere) kinderen wegwijs te maken in valutasystemen, ruilhandel, klinkende munt en ritselende biljetten. De geschiedenis van het geld komt uitgebreid aan bod, met leuke weetjes over waarom wie of wat op een bepaalde munt staat of heeft gestaan. Hoe andere landen/werelddelen met geld omgaan, waar je geld voor nodig hebt en wat je zonder geld kunt doen, wordt ook uitvoerig beschreven. In 13 hoofdstukken wordt zo'n beetje alles behandeld wat met geld te maken heeft, en ook de negatieve kant van te veel of te weinig geld wordt serieus en toch aantrekkelijk uit de doeken gedaan. Per hoofdstuk zijn er ook een aantal spelletjes,…Lees verder
De kaurischelp was een van de eerste betaalmiddelen. Door een te grote toevoer devalueerde deze schelp en werd ingeruild voor de glaskraal uit Venetië. Een van de vele wetenswaardigheden in dit boek dat helemaal gaat over de geschiedenis van het geld: ruilhandel, banken, de euro, giraal geld, pc-banking enz. Het is vooral een leesboek geworden waarin informatie en leuke weetjes elkaar afwisselen. Elk hoofdstuk eindigt met een raadsel. Het taalgebruik is niet moeilijk en luchtig genoeg voor de doelgroep om te kunnen boeien. Omdat het erg veel tekst bevat en buiten de enkele tekeningen van Jan Jutte wat zakelijk en weinig speels is uitgevoerd, toont het boek wat saai. Kinderen zullen het daardoor niet snel pakken wat best jammer is door de interessante inhoud. Bevat uitgebreide inhoudsopgave en bibliografie maar helaas geen trefwoordenregister. Vanaf ca. 10 jaar.