Boek
Nederlands

Moef wil weg

Koos Meinderts (auteur), Rita Van Bilsen (illustrator)
Moef krijgt een aardbol; ze wil op reis. Maar Mus wil niet mee. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Reizen
Leesniveau
AVI 3
Titel
Moef wil weg / Koos Meinderts ; tek. van Rita van Bilsen
Auteur
Koos Meinderts
Illustrator
Rita Van Bilsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
23 p. : ill.
ISBN
90-276-4293-1

Besprekingen

Moef wil weg is een liefdesverhaal. Tekst en illustraties vormen een mooi geheel. Mus geeft Moef voor haar verjaardag de wereld in de vorm van een wereldbol. Daardoor ontwaakt in haar het verlangen om de wereld echt te verkennen. Maar Mus is honkvast. Moef wordt helemaal lusteloos en dus werkt Mus een compromis uit. Jammer dat Moef slechts dromen koestert en verlangens uit zonder enig initiatief te nemen. Het is Mus die keer op keer de weg naar haar zoekt en vindt. Dat maakt van Mus een boeiend en creatief figuur, terwijl Moef saai en inactief is. Haar dromen zitten gevangen in haar hoofd en hart. Mus heeft eerder het hart van een ontdekkingsreiziger dan zijn passieve eega. Het verhaal is mooi opgebouwd en er is slim gebruik gemaakt van een beperkte woordenschat. Een steviger uitgewerkte vrouwenfiguur had aanleiding kunnen geven tot meer dynamiek. Vanaf zes jaar. [Marita Vermeulen]
Leuk en origineel verhaal over Moef, die van Mus een wereldbol voor haar verjaardag krijgt en daarna heel graag op reis wil. Mus is echter erg aan hun huis gehecht en is er altijd mee bezig. Na veel gepieker vindt Mus een oplossing zodat Moef op reis kan en Mus en hun huis toch meegaan. De fraaie illustraties, die goed bij de tekst passen, zijn fleurig en bevatten leuke details. Op de aantrekkelijke voorkant zijn Moef, Mus en de poes te zien die de wereldbol bekijken. Verzorgd uitgegeven eerste leesboekje voor beginnende lezers vanaf ca. 6 jaar.

Over Koos Meinderts

Koos Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Koos Meinderts schre…Lees verder op Wikipedia