Boek Nederlands

De brandweerman

Liesbet Slegers (auteur)

De brandweerman

Liesbet Slegers (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Wat doet de brandweer als wordt gemeld dat er brand is? En hoe helpen ze mensen nog meer? Klein prentenboekje met schilderingen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Brandweer
Titel
De brandweerman
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789044808148 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Wat doet de brandweer en wat is er allemaal nodig voor het blussen van een brand? Er wordt iets verteld over de kleding van de brandweerman, de brandweerauto, waar hij het water vandaan haalt. Verder wordt ingegaan op taken als brand blussen en het verwijderen van bomen. Groot informatief prentenboek over het werk van de brandweer. De beschrijvende tekst – op het niveau van jonge kinderen – is op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie (soms met een benaming) in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten, waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. Achterin is een 'brandslangenraadsel' opgenomen. In dezelfde opzet verschenen al veel titels over beroepen. Gezien het grote formaat ook goed te gebruiken in groepsverban…Lees verder

De brandweerman

Aan de hand van zeer eenvoudige tekeningen wordt aan jonge kinderen duidelijk gemaakt wat het werk van een brandweerman inhoudt. Zo komen we te weten wat hij allemaal nodig heeft om een brand te blussen, hoe hij zichzelf beschermt en waarvoor hij allemaal kan opgeroepen worden … Er wordt best al heel wat informatie gegeven; de tekening met de kledij en uitrusting van de brandweerman bijvoorbeeld is vrij volledig. Dit boek leent er zich uitstekend toe om er een geheugenspelletje aan te koppelen. De grote afbeeldingen zijn echt mooie tekeningen met warme kleuren, op de linkerzijde staat de tekst met nog een kleine tekening, waardoor de kinderen uitgedaagd worden om naar het verband tussen detwee tekeningen te zoeken. Als verwerking staat op de laatste pagina nog een eenvoudig doolhofspelletje.