Mijn lieve gunsteling : roman

Lucas Rijneveld (auteur)
+1
Mijn lieve gunsteling : roman
×
Mijn lieve gunsteling : roman Mijn lieve gunsteling : roman

Mijn lieve gunsteling : roman

Een veearts is seksueel geobsedeerd door een getroebleerd jongensmeisje dat juist aan het begin van haar puberteit staat.
Extra onderwerp
Top 10 boeken, De Standaard der Letteren, beste boeken 2020, De Standaard der Letteren (5 sterren), De 10 beste boeken van 2020 (Humo), De Morgen, Boeken (4 sterren), 5 sterren (Standaard der Letteren), 4 sterren (De Morgen), 4,5 sterren (Humo), Humo, toppers (4,5 sterren), NRC, boeken, Feeling, De Boon literatuurprijs (shortlist), Godsdienst (volw. verhalend), Leeftijdsverschillen (relaties) (volw. verhalend), Obsessionele liefde (volw. verhalend), Eenzaamheid (volw. verhalend), Platteland ; Nederland (volw. verhalend), Godsdienst (volwassenen fictie), Leeftijdsverschillen (relaties) (volwassenen fictie), Obsessionele liefde (volwassenen fictie), Eenzaamheid (volwassenen fictie), Platteland ; Nederland (volwassenen fictie), Godsdienst (volwass. fictie), Leeftijdsverschillen (relaties) (volwass. fictie), Obsessionele liefde (volwass. fictie), Eenzaamheid (volwass. fictie), Platteland ; Nederland (volwass. fictie), Romans (volw.), Godsdienst (volw.), Leeftijdsverschillen (relaties) (volw.), Obsessionele liefde (volw.), Ontwikkelingsromans (volw.), Eenzaamheid (volw.), Platteland ; Nederland (volw.), Godsdienst (volwassenen verhalend), Leeftijdsverschillen (volwassenen verhalend), Obsessionele liefde (volwassenen verhalend), Eenzaamheid (volwassenen verhalend), Platteland ; Nederland (volwassenen verhalend), platteland, Nederland, godsdienst, eenzaamheid, Algemeen en literair, Plattelandsleven, liefde, obsessies, Godsdienst; Leeftijdsverschillen (relaties); Obsessionele liefde; Eenzaamheid; Platteland ; Nederland; Romans; Ontwikkelingsromans, godsdienst; leeftijdsverschillen (relaties); obsessionele liefde; ontwikkelingsromans; eenzaamheid; platteland; Nederland
Titel
Mijn lieve gunsteling : roman
Auteur
Lucas Rijneveld 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
363 p.
ISBN
9789025470142 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

De verziekte begeerte van een veearts

In haar ijzersterke tweede roman ontleedt Marieke Lucas Rijneveld (°1991) de perverse relatie tussen een 49-jarige veearts en een androgyne puber. Afgronddiep tuurt ze in de geest van een pedofiel.

Er rijst een intense geur van meststof, koeienstallen en vers geronnen melk op uit het nieuwe boek van Marieke Lucas Rijneveld. Niet verwonderlijk natuurlijk, voor wie haar met de International Booker Prize bekroonde debuut De avond is ongemak (2018) las. Opnieuw dompelt Rijneveld ons onder in datzelfde verstikkende, gereformeerde boerenmilieu. Een biotoop die ze zowel plastisch als tragisch tot leven wekt. Toch is Mijn lieve gunsteling zo mogelijk nog benauwender dan haar eerste roman, waarin volgens The New York Times al 'alle vuiligheid van het leven' zat gepropt. Hier voegt ze morbide schoonheid, ambigue lust én snijdende perversie toe.

Mijn lieve gunsteling is de bezwerende biecht van een 49-jarige veearts, gegoten in 42 voortijlende hoofdstukken, waarin Rijneveld ons geen milliseconde adempauze gunt. Met uiterste welsprekendheid doet de man zijn 'verziekte verlangens' uit de doeken aan een 14-jarig meisje op de nabije boerderij De Hulst. Zij, bij wie 'vanbinnen …Lees verder

Overdaad die niet schaadt

Met Mijn lieve gunsteling schreef Marieke Lucas Rijneveld een verpletterende tweede roman.

Klauwlederhuid, tussenklauwspleet, zageling, blaarkloppen, lebmaagverplaatsing, weefselwoekering en dubbeldoelkoe: wie niet thuis is in de veehouderij zal aan zijn Van Dale niet genoeg hebben om elk woord uit Mijn lieve gunsteling, Marieke Lucas Rijnevelds tweede roman, te kunnen plaatsen. En dan citeren we alleen nog maar uit de eerste drie zinnen, al beslaan die meteen verscheidene pagina's.

Zowel dat vreemdsoortige vocabulaire als die uitzinnige zinsbouw zegt veel over de durf en stilistische bravoure waarmee de 29-jarige auteur een vervolg breit aan het succesverhaal dat begon met haar romandebuut De avond is ongemak. Net als dat recent met de International Booker Prize bekroonde boek speelt Mijn lieve gunsteling zich af in een landbouwersmilieu vol godsvrucht, geilheid en genderfluïditeit.

Lolita

Mijn lieve gunsteling trekt diepe voren in de literaire landbouwgrond waar De avond is ongemak ook al in ploegde, maar Rijnevelds tweede is ondanks de parall…Lees verder

Als een zweer in de hoef

Na De avond is ongemak is de tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld opnieuw het verslag van een obsessie. Onmogelijk om dit duistere, tomeloze verhaal koeltjes te ondergaan. Of zelfs maar weg te leggen.

'Lieve gunsteling, ik zeg het je maar meteen: ik had je in dat steilorige hoogseizoen als een zweer met een hoefmes uit de klauwlederhuid moeten verwijderen, ik had ruimte moeten maken bij de tussenklauwspleet zodat mest en vuil ertussenuit zouden vallen en niemand je kon infecteren, misschien had ik je enkel wat moeten pellen en bijschaven met de slijper, je moeten reinigen en droogwrijven met wat zageling.'

Geen andere schrijver dan Marieke Lucas Rijneveld kan schuilgaan achter deze zin, meanderend, vol komma's die haken naar een volgende metafoor, beeld op beeld stapelend, verschillende registers bespelend, met een voorliefde voor de bijbelse beeldspraak en het vocabulaire van de veearts. Met deze zin begint haar nieuwe roman, Mijn lieve gunsteling.

Rijneveld, nog altijd pas 29 jaar, de dochter van een gereformeerde boer uit Nieuwendijk, een dorpje in Noordwest-Brabant, bleek een natuurtalent. Haar poëziedebuut uit 2015, Kalfsvlies, werd bekroond met de C. Bud…Lees verder

Schuimbekkend graag zien

BOEKENBAL

Waar zal ik beginnen? Bij de onverschrokkenheid van Marieke Lucas Rijneveld, de haast heldhaftige manier waarop ze in haar literatuur het festival der menselijke wreedheid cureert? Bij de ambitie, het koppig uitgevoerde plan om de pagina’s niet te vullen met zeurderig opgeschreven wissewasjes, maar wel met hardnekkig hengelen naar de diepste ontroostbaarheid van de mens? Bij de stijl, een wild bewijs van de esthetica van het Nederlands? Bij de vaststelling dat in Utrecht een schrijver woont die nog geen 30 is, maar wel al een onthutsend sterk romandebuut heeft geschreven, met de vertaling daarvan de Booker International Prize won, en nu met een tweede roman komt die je nóg moeilijker uit je lijf geschopt krijgt? Bij de feiten, misschien: net als ‘De avond is ongemak’ speelt ‘Mijn lieve gunsteling’ in een milieu van vee en boeren die onder Gods oog een ruw omrand leven leiden. Terwijl hij tussen ‘kreupele koeien, koeien met ringschurft of m…Lees verder

Een veearts is seksueel geobsedeerd door een getroebleerd jongensmeisje dat juist aan het begin van haar puberteit staat. Het verhaal wordt verteld vanuit zijn perspectief; net als in Nabokovs ‘Lolita’ kruipen we in het hoofd van een zeer welbespraakte engerd. Marieke Lucas Rijneveld (1991) laat hem zijn verhaal doen in beeldende, lange zinnen, zonder adempauzes. De toon is steeds lyrisch, wat de naargeestigheid van de gebeurtenissen wrang accentueert. Het meisje leren we kennen via de vele liedjes, films en (kinder)boeken waar ze uit citeert, en de fantasieën en dwanggedachten die ze aan de man bekent. Zowel de psychische toestand van het meisje als de relatie worden steeds zorgelijker, maar in de stille, oer-Hollandse setting lijkt niemand in de gaten te hebben hoezeer de situatie ontspoort. Tweede roman van de alom geprezen Marieke Lucas Rijneveld. Winnaar F. Bordewijk-prijs 2021. Met haar debuut ‘De avond is ongemak’ won ze als eerste Nederlander de Booker International Prize.

Zó voelt liefde

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld is authentiek, onontkoombaar, vuil, poëtisch.

Kurt Cobain stierf niet aan een overdosis drugs of aan de kogel, zo weet de 'gunsteling' aan het begin van de nieuwe roman van Marieke Lucas Rijneveld, maar aan een overdosis succes die iemand laat denken 'dat hij kan vliegen tot hij erachter komt dat hij helemaal geen vleugels heeft en dan tuimel je ineens naar beneden'.

Als zij - deze gunsteling - ooit beroemd zou worden, echt beroemd, zou ze zich altijd blijven herinneren waar ze vandaan kwam, 'je zou de geur van het kuilgras, de ammo- niaklucht, de koeienstront en je vriendinnen niet vergeten, echt niet, maar je wist toen al dat je iets wezenlijks zou verliezen, dat succes je wel degelijk zou veranderen en tegelijk iets in stand zou houden of misschien nog verergeren, namelijk de oeverloze leegte'.

Onmogelijk om bij deze passage niet te denken aan het (mega)succes dat de schrijver zelf ten deel is gevallen. Ze kreeg lovende recensies voor zowel haar poëzie als haar romandebuut en onlangs won ze met de vertali…Lees verder

Over Lucas Rijneveld

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michaël Roumen

Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 20 april 1991), eerder bekend onder de naam Marieke Lucas Rijneveld, is een Nederlandse schrijver en dichter. Als eerste Nederlandse schrijver won Rijneveld (samen met vertaalster Michele Hutchison) met het in het Engels vertaalde boek De avond is ongemak / The Discomfort of Evening in 2020 de International Booker Prize.

Levensloop en werk

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin. Op negentienjarige leeftijd verhuisde Rijneveld naar Utrecht, studeerde daar een jaar Nederlands aan de docentenopleiding en volgde vervolgens een opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Het werk van Rijneveld werd gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, De Revisor (in 2015-2016 was Rijneveld redacteur van het tijdschrift), Het liegend konijn, De Gids en Hollands Maandblad.

Rijneveld ontving de Ho…Lees verder op Wikipedia