Boek
Nederlands

Olifant en Krokodil : vrienden voor altijd : vier dierenverhalen

Max Velthuijs (auteur)
+1
Olifant en Krokodil : vrienden voor altijd : vier dierenverhalen
×
Olifant en Krokodil : vrienden voor altijd : vier dierenverhalen Olifant en Krokodil : vrienden voor altijd : vier dierenverhalen

Olifant en Krokodil : vrienden voor altijd : vier dierenverhalen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundeling van vier verhalen waarin Olifant en Krokodil van huis ruilen, Krokodil een speciaal schilderij maakt, Olifant de tijd wil stoppen en de vrienden samen muziek maken. Prentenboek met expressieve schilderingen in warme kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Titel
Olifant en Krokodil : vrienden voor altijd : vier dierenverhalen
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2013
102 p. : ill.
Aantekening
In Engeland verschenen als Crocodile's masterpiece
ISBN
9789025862886 (hardback)

Besprekingen

Max Velthuijs, wereldberoemd geworden met zijn Kikker-boeken, maakte in de jaren tachtig en negentig vier boeken over Olifant en Krokodil in dezelfde stijl. Nog veel meer dan de verhalen over Kikker en zijn vrienden gaat het hier om fabels met een duidelijke boodschap. Tegelijk kon hij in deze verhalen zijn ‘ondeugende en speelse kant’ kwijt, zoals staat te lezen in het nawoord. 
De typische Velthuijs-stijl, met de expressieve dieren en gestileerde decors, uitgevoerd in gouache, gecombineerd met krijt is direct herkenbaar. De meeste illustraties hebben een kader, waardoor ze op ingelijste schilderijtjes lijken. Vooral de manier waarop Velthuijs door houdingen en mimiek de emoties van de dieren typeert, maakt ze universeel herkenbaar. Af en toe voegt hij een speelse noot toe, bijvoorbeeld wanneer hij Olifant als muzikant een wild kapsel geeft en een knalgeel hemd met ‘Love’ erop.
‘Olifant en Krokodil’ veroordeelt expliciet hebzucht als grote ondeugd. Door een slinkse truc ma…Lees verder
Bundel met vier eerder uitgegeven en meerdere malen herdrukte verhalen (1987-1997) over de vrienden Olifant en Krokodil; lang niet altijd aardig voor elkaar, maar toch kunnen ze elkaar niet missen. Steeds is de een de ander te slim af en vice versa, zodat zij uiteindelijk altijd quitte staan. De verhalen zijn verbeeld in de voor Velthuijs karakteristieke, omkaderde illustraties als kleine schilderijen, in warme kleuren en met zwart dun omlijnde figuren. De eenvoudige, veelzeggende tekst is steeds onder de illustraties afgedrukt. De bundel is fraai uitgevoerd op glanzend papier, met achter in beknopte informatie over het werk van de auteur. Velthuijs overleed in 2005; in 2004 ontving hij de Hans Christian Andersenprijs. Klassiek te noemen, fijne uitgave om voor te lezen. Vanaf ca. 4 jaar.

Olifant en Krokodil

Ik ben niet zo tuk op de boeken die 'naar Max Velthuijs' verschenen, maar des te meer op heruitgaves of omnibussen van zijn hand. In 'Olifant en Krokodil' werden vier verhalen gebundeld rond de twee vrienden. Een aantal verhalen overlapt met de verhalen die in 'Het rode kippetje' zijn opgenomen. Zo is er 'Olifant en Krokodil' uit 1987, 'Krokodil en het meesterwerk' uit 1988, 'Olifant en de tijdmachine' uit 1990 en 'Een trompet voor Olifant' uit 1997. De verhalen zijn vrolijk en gebald geschreven, maar bevatten altijd een onderliggende boodschap (die je niet al te ver moet gaan zoeken). Zoals steeds ogen Velthuijs' prenten fris en spat de vriendschap ervan af. Ook de kenmerkende kaders - die hij overigens pas is gaan toevoegen toen hij op latere leeftijd dierenverhalen zou gaan schrijven - konden niet achterblijven. Max Velthuijs legde naar verluidt ook altijd een stukje van zichzelf in zijn dierenpersonages.Bbij 'Olifant en Krokodil' vind je zijn ondeugende en speelse kant terug.
Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia