Boek
Nederlands

IJskonijn

Rien Broere (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
IJskonijn
×
IJskonijn IJskonijn
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De moeder van de tweeling Thijs en Anna doet alles voor haar kinderen. Als ze langdurig in het ziekenhuis terechtkomt, komt er een hulp in de huishouding. Zij is lang niet zo lief als moeder. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Verwend zijn, Bang zijn
Titel
IJskonijn
Auteur
Rien Broere
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
104 p. : ill.
ISBN
9789058385789 (gebonden)

Besprekingen

In IJskonijn van Rien Broere wordt een traditioneel, gelukkig gezinnetje (een gedienstige huisvrouw, een vader met een drukke kantoorbaan, een zoon en een dochter, even oud) opgeschrikt wanneer de moeder een ongeluk krijgt. Vader neemt noodgedwongen een huishoudster in dienst. Vanuit het perspectief van de kinderen, Anna en Thijs, is zij 'de boze stiefmoeder'.
Het originele van dit boek zit in dat perspectief. De huishoudster is immers lang niet de tiran die de kinderen in haar zien. Anna en Thijs zijn rotverwend. Zelf hun eten opscheppen noemen ze 'kinderarbeid'. Omdat het verhaal vanuit hun standpunt geschreven is, wordt de houding van de kinderen niet in vraag gesteld. Het is aan de lezer om vraagtekens te plaatsen. Hoe terecht is de veroordeling van de huishoudster? Hoe oprecht is de liefde voor de moeder? Een enkele keer krijgt de lezer een hint, wanneer de vriendjes van Anna en Thijs verbaasd opkijken van hun verwende gedrag.
Ook voor wie deze hint niet tot nadenken…Lees verder
De moeder van de tweeling Thijs en Anna staat altijd voor ze klaar. Ze hoeven in huis eigenlijk nooit iets te doen. Hun moeder doet gewoon alles. Helaas komt aan dit heerlijke leventje in de Verlegenstraat een abrupt eind als ze een ongeluk krijgt en langdurig in het ziekenhuis terechtkomt. Er komt een hulp in huis die probeert de verwende tweeling aan het werk te zetten. Ze is ongevoelig voor hun smeekbeden, een echt ijskonijn dus, die Thijs en Anna er flink van langs geeft. Aardig verhaal waarin helaas het karakter van de hulp in de huishouding niet echt wordt uitgewerkt. In de verte heeft ze iets weg van juffrouw Bulstronk, het schoolhoofd dat Roald Dahl beschreef in zijn boek 'Matilda'. Het karakter is echter te weinig humoristisch. Ook jammer dat de schrijver aan het eind van het verhaal de oude situatie in huis weer bijna helemaal laat terugkomen. De tweeling heeft niet veel geleerd en onduidelijk is wat de ouders daar nu van vinden. Eerder verscheen over een ander meisje uit de…Lees verder

IJskonijn

Het boek 'Ijskonijn' gaat over de tweeling, Anna en Thijs. Een tweeling die eigenlijk niet op dezelfde dag geboren werd.
Ze worden door hun mama op alle mogelijke manieren in de watten gelegd. Ook hun papa laat zich graag door zijn vrouw verwennen. Op een dag krijgt mama een auto-ongeluk waardoor ze in het ziekenhuis moet worden opgenomen. De huishoudelijke taken komen nu op de schouders van papa, Anna en Thijs terecht. De tweeling is het echter niet gewoon om hun handen uit de mouwen te steken. En ook papa heeft geen kaas gegeten van het huishouden. Daarom besluit papa dat een tijdelijke gezinshulp de beste remedie is om het huishouden weer op de rails te zetten. De gezinshulp in kwestie blijkt een kordate dame te zijn die weet wat werken is, allergisch is aan verwende nesten en van de tweeling verwacht dat ze meehelpen. Anna en Thijs zijn het daar echter niet mee eens. Unaniem beslissen ze dat het 'ijskonijn' zo snel mogelijk haar biezen moet pakken. En of dit lukt, lees je in…Lees verder

Over Rien Broere

Rien Broere (Roosendaal, 2 augustus 1953) is een Nederlandse schrijver van romans en kinderboeken.

Broere bracht zijn jeugd door in het West-Brabantse Roosendaal. Na de middelbare school ging hij naar de pedagogische academie. In 1974 vertrok hij naar Den Haag, waar hij acht jaar werkte als onderwijzer aan een basisschool in de Schilderswijk. In 1982 verhuisde hij naar Almere, waar hij directeur werd van een basisschool. Al vanaf het begin dat hij in het onderwijs werkte, hield Broere zich bezig met schrijven; aanvankelijk waren dat vooral cabaretteksten.

In 1987 verscheen zijn debuutroman Illusies bij uitgeverij De Harmonie in Amsterdam. In totaal verschenen vijf romans bij deze uitgever Naast het genoemde Illusies, publiceerde hij De opgraving (1989), Meesterwerk met brief (1991), Een hand op het graf van Massaro (1994) en De voorstelling (1998).

In 1991 koos hij definitief voor het schrijverschap. Samen met zi…Lees verder op Wikipedia