Boek Nederlands

Sjakie en de grote glazen lift

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Harriët Freezer (vertaler)

Sjakie en de grote glazen lift

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Harriët Freezer (vertaler)
  • Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Sjakie beleeft met zijn familie en de wonderlijke meneer Wonka spannende momenten, wanneer hij in de ruimte monsterlijke Drochten ontmoet en als zijn oma te veel verjongingspillen slikt. Gelukkig hebben ze de grote glazen lift nog. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Sjakie en de grote glazen lift
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Harriët Freezer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Charlie and the great glass elevator
Uitgever
Utrecht: De Fontein Jeugd, 2019
174 p. : ill.
Aantekening
Kinderboekenweekeditie
ISBN
9789026149184 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Uitgeverij De Fontein pakt uit met een jubileumeditie van het bekende vervolg op Sjakie en de chocoladefabriek van meesterverteller Roald Dahl.
Nadat meneer Wonka Sjakie vertelt dat die ongelooflijke fabriek voor hem is, vliegt Sjakie samen met zijn ouders, opa Jakob en opoe Jakoba, grootvader Willem en grootmoeder Willemina en Willie Wonka, met de grote glazen lift naar de beroemde fabriek om daar te gaan wonen. Maar als Jakoba vervelend doet waardoor Sjakie niet tijdig op het groene knopje drukt, schiet de lift met een enorme vaart de hoogte in. Daarna belanden ze van het ene avontuur in het andere. Ze komen in het ruimtehotel Amerika terecht, worden vervolgens door het Witte Huis en de hele wereld beschouwd als vijanden, worden bestookt door Drochten, kronkelende buitenaardse mormels van de planeet Verdel, maar weten uiteindelijk toch terug te keren naar de fabriek en de oempa-loempa's. Als de knotsgekke Willie Wonka vervolgens nog zijn Wonka-Vite, een verjonger bovenha…Lees verder
Dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Sjakie en de chocoladefabriek' bestaat uit twee delen: de liftreizigers misleiden de Amerikaanse president als ze in hun baan om de aarde een ruimtehotel binnengaan en het personeel redden van de Drochten, en een overdosis verjongingspillen brengt een van Sjakies oma's in het Minland. Rode draad zijn de lift, Wonka's wonderoplossingen die wantrouwen opwekken bij Sjakies familie en het feit dat drie grootouders weigeren uit bed te komen. Wonderlijke, humoristische mengeling van fantasie en werkelijkheid met enkele maatschappelijke uithalen (hebzucht van mensen), gedichten en grapjes (kakoubouters) waarvan sommige te moeilijk zijn voor kinderen (meneer Hilton). Lange zinnen, kunstige vertaling. Met zwart-wittekeningen van Quentin Blake. Met kleurrijk omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

Sjakie en de grote glazen lift

Nadat Sjakie eigenaar geworden is van Wonka's chocoladefabriek neemt Wonka hem en zijn ouders en grootouders mee in de glazen lift naar hun nieuwe eigendom. Maar Sjakie drukt te laat op de groene knop en daardoor vliegt de lift de ruimte in. Drie van de vier oudjes vliegen mee in hun bed en in nachtkledij. Er heerst paniek aan boord. Alleen opa Jacob, Sjakie en meneer Wonka blijven kalm. Ze naderen een pas geïnstalleerd Amerikaans ruimtehote,l waarnaar een taxicapsule op weg is voor de plechtige opening. Vanuit het Witte Huis volgt de president de ruimtereizigers op een scherm. Als hij de glazen lift opmerk,t denkt hij aan een invasie en er ontstaat paniek. Er wordt driftig heen en weer geroepen en meneer Wonka heeft er het grootste plezier in om de verwarring te vergroten. Hij slaat de grootst mogelijke onzintaal uit zoals: Aiepella Kakemella broekoe vallee zonda brettella. De liftreizigers komen voor de taxicapsule in het hotel aan. Dat is echter al bezet door ruimtewezens, de droch…Lees verder