Boek Nederlands

Zout van de zee

Zout van de zee

  • Vanaf 15 jaar
Zout van de zee van Ruta Sepetys, bekend van Schaduwliefde, is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.

Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat h
Titel
Zout van de zee
Auteur
Ruta Sepetys
Vertaler
Aleid Van Eekelen-Benders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Salt to the sea
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2016
411 p.
ISBN
9789024570317 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Zout van de zee

Aan het einde van de tweede wereldoorlog kwam er in Duitsland een enorme vluchtelingenstroom op gang. Soldaten én burgers van verschillende nationaliteiten probeerden zich in veiligheid te stellen voor de naderende Russische troepen. De Duitsers organiseerden de evacuatie via operatie Hannibal: vanuit het noordelijke Gotenhafen (nu het Poolse Gdynia) en Pillau. In totaal werden meer dan twee miljoen mensen geëvacueerd via de zee maar de operatie eiste ook een bijzonder hoog dodental. Het grootste aantal slachtoffers viel toen het reusachtige schip de Wilhelm Gustloff door Russische torpedo’s tot zinken werd gebracht. Naar schatting werden hierbij 9000 mensen gedood. Dit stukje weinig bekende geschiedenis uit de tweede wereldoorlog vormt de kern van 'Zout van de zee' met als nevenplot en spanningselement de enorme kunstroven die de Nazi’s doorheen het hele bezet gebied uitvoerden.

Afwisselend komen telkens vier personages aan bod, vier verschillende stemmen met elk een an…Lees verder