Boek Nederlands

Een muts voor de maan

Sjoerd Kuyper (auteur), Jan Jutte (illustrator)

Een muts voor de maan

Sjoerd Kuyper (auteur), Jan Jutte (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In de reeks:
Aap, Krokodil en Kip kijken naar buiten. Ze besluiten om de maan hun muts, das en wanten te geven. Maar als ze al moeite hebben om de deurknop te bereiken, hoe kunnen ze dan ooit bij de maan komen?
Onderwerp
Kleding Maan
Titel
Een muts voor de maan
Auteur
Sjoerd Kuyper
Illustrator
Jan Jutte
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-258-3713-1 9789025837136 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Een muts voor de maan (oorspronkelijk uit 2003) speelt zich af tijdens een koude winternacht. Aap, Krokodil en Kip zitten voor het raam. Kip draagt een enorme, blauwe muts over haar hoofd, alleen haar pootjes steken nog onder de muts uit. ‘Donker buiten’, denkt ze. Aap en Krokodil, die de maan kunnen zien, bedenken dat die het erg koud moet hebben. Kip besluit: ‘De maan mag mijn muts wel hebben.’ Krokodil wil de maan zijn das geven en Aap staat zijn wanten af.
Op inventieve wijze proberen de drie vrienden de voordeur open te maken, maar dat blijkt onmogelijk. Met z’n drieën op elkaar gestapeld, komen ze nog altijd niet aan de deurklink. Uiteindelijk vinden ze een andere, zeer fantasievolle weg naar buiten, waarvoor Krokodil moet worden leeggelaten (‘Pssst’) en later weer moet worden opgepompt (‘Pfff, pfff, pfff’). Dit tafereel door het kattenluik levert droogkomische tekeningen op. Jan Jutte weet van de dieren echte karakters te maken. Zelfs van Kip, terwijl haar lichaam t…Lees verder
Aap, Kip en Krokodil (gepersonifieerde dieren) kijken op een koude winternacht uit het raam. De dieren denken dat de maan het koud heeft en vatten het plan op om hun das, muts en wanten aan de maan te geven. Maar de maan is te ver weg, zelfs als ze op elkaar klimmen. Dan blazen ze maar wolkjes naar de maan en lijkt het net of hij toch een das, muts en wanten heeft. De in waterverf uitgevoerde illustraties in lichte kleuren zijn zowel gesimplificeerd als naïef realistisch. De op beide pagina's afgebeelde illustraties zijn deels bladzijdevullend. De tekst in groot lettertype bevat zeer korte zinnen en is een combinatie van dialogen en waarnemersperspectief. Met name door zijn eenvoud (van tekst en illustraties) een mooi en prettig prentenboek, dat aansluit bij de leefwereld van jonge kleuters: een leefwereld waarin kinderlijke logica en magisch realisme nog hand in hand gaan. Zowel individueel als in groepsverband te gebruiken. Vanaf ca. 4 jaar. Winnaar van het Gouden Penseel 2004.

Een muts voor de maan

Dat de maan een dankbaar thema is voor prentenboeken, weten we dankzij titels als ‘Ik wil de maan’ en ‘Papa, pak je de maan voor mij?’. Die maan, die zo dichtbij lijkt, maar toch onbereikbaar ver van ons verwijderd is, vormt ook het onderwerp van ‘Een muts voor de maan’, een boek dat een eerste druk kende in 2003 en het daaropvolgende jaar bekroond werd met een Gouden Penseel. Verdiend uiteraard, want de eenvoudige, doch expressieve tekeningen van Jan Jutte ondersteunen perfect de dito tekst van Sjoerd Kuyper. Aap, Krokodil en Kip vinden dat de maan wat stilletjes is door de kou. Dat kan wel opgelost worden: Kip staat graag haar muts af. Maar wat ze ook proberen; ze geraken niet tot bij de maan. Door echter flink te blazen drijven er wolkjes naar de maan, zodat het lijkt alsof die een sjaal, wanten en een muts heeft aangekregen. Missie geslaagd dus en iedereen tevreden! Een eenvoudig verhaaltje, dat door de fijne humor – de dieren laten Krokodil leeglopen om door het kattenluikje t…Lees verder