Boek Nederlands

Een bed bij het raam

Sylvia Vanden Heede (auteur), Jan De Kinder (illustrator)

Een bed bij het raam

Sylvia Vanden Heede (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
De moeder van Stan is ongeneeslijk ziek en brengt haar laatste dagen thuis door. Stan moet leren accepteren dat zijn moeder dood gaat. Vanaf ca. 8 jaar.
Extra onderwerp
Être triste Etre malade Parents
Titel
Een bed bij het raam / Sylvia Vanden Heede ; met tek. van Jan De Kinder
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
[44] p. : ill.
ISBN
9789020970449

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Een bed bij het raam is verschenen in het kader van het project 'Kinderen en jongeren betrekken bij palliatieve zorg' op initiatief van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse Liga tegen Kanker.

Mama heeft een bed voor zichzelf gekregen. Het staat in de woonkamer bij het raam. Dat is omdat ze ziek is, al lange tijd. Stan vindt het allemaal wel spannend, zo'n bed op wieltjes, waar een trapeze bovenhangt. Hij wil het zelf wel graag hebben wanneer mama genezen is. Maar mama wordt niet beter, ze gaat zelfs dood. Morgen misschien al, of zelfs vandaag. En niemand kan daar iets aan doen. Stan bakt samen met vader een verrassingscake. Daar zit een boon in en wie de boon vindt, mag een wens doen. Stan wil de boon zelf vinden, om hem aan mama te geven. Hij heeft toch alleen maar een wens die nooit kan uitkomen... Het verhaal eindigt wanneer de hele familie bij elkaar rond het ziekbed zit. Stan zit alleen en tekent. Het is een vreemd gevoel om zoveel v…Lees verder
De moeder van Stan is ongeneeslijk ziek en brengt haar laatste dagen thuis door. Stan begrijpt er in eerste instantie niets van. Als papa hem het vertelt, is hij afwisselend boos op z'n moeder en dan weer heel verdrietig. Verhaal over Stan, die moet accepteren dat zijn moeder dood gaat. De onmacht van Stan, het buitengesloten voelen door volwassenen die zitten te fluisteren, de woede op z'n moeder die maar niet beter wil worden, de kinderlijke logica, neem een pil en je bent beter. Dan het besef dat hij straks alleen nog met z'n vader is, dit alles en het intense verdriet wordt met heel veel inlevingsvermogen beschreven. Perfect bij het verhaal passende, simpele, sfeervolle illustraties waaruit het verdriet en de angst spreken. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Federatie Pallitatieve Zorg Vlaanderen. Vanaf ca. 8 jaar.