Boek Nederlands

Vos en Haas, blauw is saai

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Vos en Haas, blauw is saai

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Vos moppert tijdens een picknick met Haas dat hij zijn blauwe trui saai vindt. Haas is het niet met hem eens. Groot hardkartonnen prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Vos en Haas, blauw is saai
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789020976571

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Het populaire duo Vos en Haas houdt een picknick. Plots valt het oog van Vos op zijn blauwe trui, en begint hij te mopperen dat hij een blauwe trui maar saai vindt. Haas vindt blauw helemaal niet saai, want blauw is de kleur van de lucht. Maar Vos houdt meer van groen, de kleur van het gras. En dan zijn ze vertrokken om een heleboel kleuren op te sommen en om zich heen te ontdekken wat ze allemaal in die kleur vinden. Wanneer Vos beweert dat bosbessen net zoals bramen paars zijn, beginnen de twee weer te kibbelen. Haas vindt namelijk dat bosbessen blauw zijn. Uil komt erbij en vertelt hen dat de lucht veel meer kan zijn dan lichtblauw en donkerblauw. Soms is de lucht zwart, of grijs of paars. En vlak voor de zon opkomt zelfs roze.

De tekst biedt een grote variatie aan kleuren en kleurnuances aan, die ook allemaal op verschillende manieren in de grote prenten te zien zijn. Op die manier biedt dit prentenboek een schat aan nieuwe woorden over kleuren en levensmiddelen aan de kle…Lees verder
Vos moppert tijdens een gezellige picknick met Haas dat hij zijn blauwe trui maar saai vindt. Haas is het er niet mee eens. Ze kissebissen wat, waarbij ook andere kleuren ter sprake komen. Als Uil zich bij hen voegt, komen er nog maar kleurnuances naar voren: lichtblauw, donkerblauw, een zwarte, grijze, paarse of zelfs roze lucht. Heeft de tekst veel te bieden, de illustraties over een dubbele pagina doen daar niet voor onder: de gedetailleerde, zacht ingekleurde, fijne pentekeningen laten zien wat de tekst vertelt, maar bieden ook een eigen verhaal. Er valt veel te ontdekken! Zo gaat deze stevige, kartonnen, royale uitgave met twee afgeronde hoeken lang mee: eerst kijken en voorlezen, daarna zelf lezen. Het is het vierde prentenboek in een grote uitvoering in een zeer geslaagde reeks rond Vos en Haas. Vanaf ca. 4 jaar.