Boek Nederlands

Vos en Haas op het eiland

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Vos en Haas op het eiland

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Vos en Haas hebben genoeg van de kou. Ze gaan naar een warm eiland. AVI-E3. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Eilanden Vakantie
Leesniveau
AVI 4
Titel
Vos en Haas op het eiland / Sylvia Vanden Heede ; met tek. van Thé Tjong-Khing
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2000
108 p. : ill.
ISBN
9789020940985

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Sylvia vanden Heede bewees met de vorige Vos en Haasboeken hoe leestraining gecombineerd kan worden met spanning en een genuanceerde karaktertekening. In dit derde en laatste boek over de dierenvrienden komen Vos en Haas op een onbewoond eiland terecht. De twee kunnen hun verblijf alleen tot een succes maken door vriendschap en teamwork. Haas houdt niet van de winter en wil daarom graag naar het Zuiden. Vos ziet dat wel zitten, maar hij had niet echt de luilekkervakantie van zijn vriendin in gedachten. Bovendien wordt Haas geregeld overvallen door heimwee en moet Vos dan allerlei trucjes bedenken om het haar weer naar haar zin te maken. Gelukkig ontmoeten ze Zee Rob, een gewiekste handelaar in spullen die op het eiland prima van pas komen.
Al vanaf de eerste bladzijde zie je dat de Vos en Haasverhalen voor eerste lezers anders zijn dan alle andere. Jonge kinderen zijn nog gewend dat er aan hen voorgelezen wordt: met intonatie, klemtonen en zelfs met stemmetjes. Om deze vocale hulp…Lees verder
Vos en Haas hebben genoeg van de kou en besluiten te gaan overwinteren op een zonnig eiland. Maar het leven valt daar niet mee. Ze maken kennis met Rob de handelaar en sturen flessenpost aan Piep en Uil. Uiteindelijk keren zij toch weer terug naar hun eigen bos, waar hen een grootse ontvangst wacht. Prachtig verzorgd boek, het derde in de reeks over Vos en Haas*. Het taalgebruik is eenvoudig, de typografie afwisselend (grote letters voor de accenten, bv. als er geschreeuwd wordt), AVI-E3. De schitterende, gekleurde illustraties van Thé Tjong-Khing zorgen voor een prachtige aanvulling op het leuke verhaal ('weet je waarom het hier eiland heet? Omdat dit land de vorm van een ei heeft'). Op het omslag van dit zeer aantrekkelijk uitgevoerde boek komen Vos en Haas aan op het eiland. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6,5 jaar.