Boek Nederlands

Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Uil heeft een ij. Of is het een ei? En wat komt er uit het ei? Oplopend van AVI-Start t/m AVI-M4. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Vos en Haas
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 1998
140 p. : ill.
ISBN
90-209-3197-0

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Moeten Vos en Haas nog voorgesteld worden? Me dunkt van niet, maar deze herdruk van het eerste boek in de reeks biedt me de gelegenheid om andermaal de loftrompet af te steken over dit duo. Sylvia Vanden Heede brengt de belevenissen van Vos en Haas met verve, in woorden en zinnen die variëren van eenvoudig tot wat moeilijker, maar altijd heel natuurlijk en zonder dat deze evolutie de eerste lezertjes afschrikt. Haar bijzonder visuele stijl helpt zeker: woorden worden vetter of groter gedrukt om ze meer nadruk te geven, zinnen springen her en der in (Paul Van Ostaijen is nooit veraf). Dat alles verhoogt de spanning en bevordert de inleving in het verhaal.
De veelvuldig gelauwerde Thé Tjong Khing illustreert in eenvoudige, sobere maar treffende prenten die perfect aansluiten bij de schrijfstijl van Vanden Heede. Thé Tjong Khing pikt er telkens een grappig of net een zielig of boos moment uit, als ankerpunten voor het verhaal.
Niet alleen de genuanceerde karaktertekening, de pracht…Lees verder
A1 t/m A4 / Vos, haas, uil en in een later stadium Piep vormen de kernfiguren van dit boek dat globaal gezien bedoeld is voor kinderen tweede helft groep 3 tot en met groep 4. Het boek wordt aangeduid als "groeiboek" waarmee bedoeld wordt dat de moeilijkheidsgraad van de tekst geleidelijk oploopt van Avi-niveau 1 (met leestekens) tot en met 4. In de teksten (16 hoofdstukken) wordt gebruik gemaakt van verschillende lettergroottes en letterdiktes. De belevenissen van de dieren zijn gevarieerd, herkenbaar en worden op een humoristische wijze verteld in woord en beeld. Af en toe een Vlaams woord hetgeen niet storend is. De gekleurde waterverftekeningen (op iedere bladzijde minstens een) vormen een geheel met de tekst. De schrijfster en de illustrator zijn erin geslaagd om een aantrekkelijk eerste leesboek te maken met potentieel. In tegenstelling tot de meeste eerste leesboeken is dit boek, zeker aan het eind, goed voor te lezen zodat kinderen die Avi-niveau 4 nog niet beheersen, toch de …Lees verder