Boek Nederlands

Vos schept op

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Vos schept op

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Haas leest een boek. Vos verveelt zich. Dan vindt hij een kookboek. Hij gaat een echt diner koken. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Opscheppen
Leesniveau
AVI M3, AVI E3, AVI 2, AVI 3
Titel
Vos schept op
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
35 p. : ill.
ISBN
9789401418645 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Het onafscheidelijke duo Vos en Haas zijn de beste vrienden van beginnende lezers. Wanneer Vos zich verveelt, raadt Haas hem aan om een boek te lezen. Vos heeft echter de pest aan lezen en daarom zoekt hij een dun boek uit met veel prentjes. Het enige dat in aanmerking komt, blijkt een kookboek te zijn. Vos besluit zijn beste vriendin te verwennen met een heerlijk driegangenmenu en duikt vol goede moed de keuken in. Er ontstaat echter verwarring wanneer Haas hem vertelt dat hij een ‘gang’ moet opeten, wanneer ze een ‘blik’ in de kookpot wil werpen, of wanneer ze Vos vertelt dat hij te veel ‘opschept’.
De rode draad door het verhaal is het spelen met woorden die meerdere betekenissen hebben. Op die manier worden beginnende lezers uitgenodigd om na te denken over onze taal en leren ze inzien dat een woord meerdere dingen kan betekenen. Vanden Heede streeft ernaar de woordenschat van haar publiek naar een hoger niveau te tillen door de intelligente Haas die de naïeve Vos laat kenni…Lees verder
Als Haas een boek leest, verveelt Vos zich tot hij een kookboek vindt met afbeeldingen van heerlijke gerechten. En dus besluit Vos iets te gaan doen: een driegangendiner maken. Een vlot en humoristisch geschreven verhaal voor kinderen die het aanvankelijk lezen onder de knie proberen te krijgen: korte zinnen, enkele twee- en drielettergrepige woorden en gebruik van hoofdletters, AVI-M4. Sommige woorden zijn groter afgedrukt, waardoor kinderen met behulp van deze woorden en de illustraties al direct een indruk van de tekst krijgen. De ingekleurde pentekeningen geven een sfeervol beeld van het verhaal. De verwarring tussen Haas en Vos door de taalgrappen, waarbij uitdrukkingen letterlijk opgevat worden, maken het verhaal leuk: een gang, een pluim geven, een blik in het eten werpen, opscheppen. Voor kinderen vanaf ca. 7 jaar om zelf te lezen. Ook leuk om voor te lezen.