Boek
Nederlands

De poorten van Anubis

Tim Powers (auteur), M.K. Stuyter (vertaler)
Een kunsthistoricus raakt verwikkeld in een tijdreisonderneming waarbij zielsverhuizing en magie een grote rol spelen.
Onderwerp
Tijdreizen
Titel
De poorten van Anubis
Auteur
Tim Powers
Vertaler
M.K. Stuyter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Anubis gates
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2013
447 p.
ISBN
9789024562657 (paperback)

Besprekingen

Professor Brendan Doyle is gespecialiseerd in bekende negentiende-eeuwse dichters. Door een mysterieuze oude rijkaard komt hij via 'een gat in de tijd' in het Londen van 1810 terecht, waar hij te maken krijgt met weerwolven, oude Egyptenaren, tovenaars en een gehersenspoelde Lord Byron. De Amerikaanse fantasy-auteur Tim Powers vermengt bij voorkeur sciencefiction en fantasy en verwerkt graag historische gebeurtenissen en personages in zijn romans. Voor 'De poorten van Anubis' kreeg hij de Philip K. Dick Award. Dolle gebeurtenissen en onverwachte plotwendingen kenmerken dit boek. De door Powers uit hun context gerukte historische personages leveren vaak een ietwat komisch effect. De vaart en de onderliggende luchthartigheid maken veel goed van de wijdlopige stijl en de soms wat geforceerde verhaalwendingen. Kleine druk.

Over Tim Powers

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Beny Shlevich assumed (based on copyright claims).

Timothy Thomas Powers (Buffalo, New York, 29 februari 1952) is een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijver.

Zijn werken kunnen gekenschetst worden als 'verborgen geschiedenissen' (secret histories) - hij gebruikt werkelijke, gedocumenteerde historische gebeurtenissen en laat ze van een andere kant zien, waarbij magie een belangrijke rol speelt in de motivaties en acties van de hoofdpersonen.

Powers groeide op in Californië, waar zijn familie in 1959 naartoe verhuisde. Hij studeerde Engelse literatuur aan California State University - Fullerton, waar hij bevriend raakte met James Blaylock en K.W. Jeter, met wie hij af en toe samen publiceert. Ook ontmoette hij in deze periode Philip K. Dick; de persoon "David" in de roman VALIS van Dick is gebaseerd op Powers.

Zijn eerste belangrijke roman was The Drawing of the Dark (1979), waarin het beleg van Wenen een machtsstrijd tussen moslim- en christelijke magiërs over het spirituele …Lees verder op Wikipedia