Boek
Nederlands

Meubelmagie : technieken om je meubels een tweede leven te geven

Willem Fouquaert (auteur)

Meubelmagie : technieken om je meubels een tweede leven te geven

Uitleg in woord en beeld van schildertechnieken om meubels een antieke uitstraling te geven.
Titel
Meubelmagie : technieken om je meubels een tweede leven te geven
Auteur
Willem Fouquaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
156 p. : ill.
ISBN
9789020963649

Besprekingen

Ook al hebben sommige meubels een ouderwetse charme, ze zijn daarom nog geen antiek. Recente meubels kun je immers met speciale schildertechnieken een oud tintje geven. In dit boek worden twintig verschillende technieken, zoals kleuren, verouderen en patineren duidelijk uitgelegd via illustraties.

Het werk valt uiteen in drie grote delen. Eerst licht de auteur alle hout- en verfsoorten toe die bruikbaar zijn bij een behandeling. De meubels zelf vind je makkelijk in kringloopwinkels. Vervolgens komen alle soorten verf en vernissen aan bod, en komt de lezer meer te weten over technieken zoals boenwassen en politoeren. In het tweede deel legt de auteur uit wat er moet gebeuren met gespleten kast- of tafelbladen, en leer je verder hoe je lijmverbindingen moet maken. Het derde deel gaat over het kleuren van meubels.

Meubelmagie is een uitstekende handleiding met talrijke foto's die de lezer voor valstrikken zal behoeden. De auteur heeft ook een alfabetisch glossarium o…Lees verder
Ook al tonen sommige meubels een ouderwets patina, daarom zijn ze nog niet antiek. Recente meubelen kun je immers met speciale schildertechnieken een oud tintje geven. In dit boek worden twintig verschillende technieken duidelijk uitgelegd. Na een toelichting van de materialen en voorbereidingen zoals repareren en decaperen behandelt de auteur het kleuren van meubels, het logen en bleken, het kalken of ceruseren, effecten met verf en glaceerverf, verweren, patineren en ten slotte de afwerking en bescherming. Voor 'handige Harry's' is dit een uitstekende handleiding met een degelijke uitleg en illustraties van de verschillende technieken. Grote en kleinere foto's, merendeels in kleur, tonen alle stappen van de werkwijze en de auteur geeft ook nog enkele handige tips. De fotografie (van Sven Everaert) is uiterst verzorgd, want je voelt als het ware de dikte van de verf en de ruwheid van het hout. Ook de vormgeving van het boek is heel verzorgd. Aan het einde komt er een nuttig glossarium.