Schrijfwedstrijd Erfgoeddag 2020

Wij dagen jou uit: schrijf vandaag het erfgoed van morgen! We schrijven een wedstrijd uit voor jongeren: wie kan de beste legende, de mooiste mythe of het strafste volksverhaal uit zijn/haar duim zuigen?

Cultureel erfgoed is een verzamelnaam voor alles wat door vorige generaties is gemaakt, wat nu nog bestaat en een grote waarde heeft voor de gemeenschap. Met andere woorden, wat we vandaag erfgoed noemen, is ooit gemaakt, gebouwd of ontwikkeld. Iemand vond het dan belangrijk genoeg om het te bewaren voor het nageslacht. Erfgoed hoeft trouwens niet alleen tastbaar te zijn. Tradities, liederen, volksverhalen, legendes en zo veel meer, kunnen ook cultureel erfgoed zijn. Een kasteel dat we nu erfgoed noemen, is ooit gewoon gebouwd als woonst.

Dus… als we vandaag iets maken, bestaat de kans dat de kinderen van onze kinderen dat later erfgoed gaan noemen. Schrijf je vrij en misschien is jouw verhaal binnen twintig jaar wel een Dilbeekse legende of mythe!

Voorwaarden:

• Je bent tussen minimum 15 jaar en maximum 21 jaar
  • Het verhaal moet zich duidelijk in Dilbeek of één van de vijf deelgemeenten afspelen
  • Het verhaal bevat elementen die verwijzen naar
    • ofwel een gebeurtenis in Dilbeek in de afgelopen 5 jaar
    • ofwel een gebruik of gewoonte bij de Dilbeekse jongeren van vandaag
    • ofwel een Dilbeekse volksfiguur van vandaag

De jury zal niet alleen de literaire waarde van de tekst beoordelen, maar ook de potentiële erfgoedwaarde. Lees zeker het reglement om te weten waaraan jouw tekst moet voldoen en hoe je kan deelnemen.