Virtuele bib

Het coronavirus schudt ons dagelijkse leven grondig door elkaar. Gelukkig is er een ware explosie aan online tips ontstaan. Zijn het er zoveel dat je soms de bomen (of boeken) door het bos niet meer ziet? Wij zetten de leukste boeken-, lees- en voorleestips voor je op een rij! 

Verspreid het leesvirus

Op www.verspreidhetleesvirus.be verzamelt Boek.be, in samenwerking met het Departement Onderwijs, initiatieven rond gratis boeken en lees/luisterfragmenten, info over kortingsacties, toegang tot digitale leerplatformen, en nog veel meer. Voor alle kinderen en jongeren die thuis zitten en graag willen lezen/leren. De site wordt dagelijks aangevuld met nieuwe tips. En geen nood, het is een gezond virus 😉 Je kan het virus helpen te verspreiden via de hashtag #verspreidhetleesvirus

Boekenzoeker

Boekenzoeker helpt iedereen tussen 0 en 18 jaar bij het kiezen van een boek. Aan de hand van criteria die jij kiest, geeft Boekenzoeker je boekentips, aangepast aan jouw leeftijd en wensen. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!

Lees en beluister fragmenten, snuister tussen leestips, sla je favorieten op en ga ermee (van zodra het kan) naar de bibliotheek of boekhandel. Je kan een score geven aan een boek, commentaar posten of een boek delen met anderen. Laat je inspireren door de verschillende thematische boekenlijstjes, zoals een boekenlijst voor berenjagers bijvoorbeeldGing jij al op berenjacht? Het kan nu ook vanuit je luie zetel! Want naast de klassieker 'We gaan op berenjacht' zijn er natuurlijk nog veel meer leuke boeken over beren

boekenzoeker_fb-banner.jpg

 

Boekstart

Op zoek naar boeken- en voorleestips voor de allerkleinsten? Op Boekstart vind je leuke filmpjes met tips om aan je baby vanaf de eerste maanden voor te lezen. 

 

Luisterboeken

Studio Sesam

Ken je de Studio Sesam-verhalen in audiodescriptie al? Alle kinderen maar ook zij met een visuele beperking of moeilijke lezertjes kunnen nu voluit genieten van de Sesam-verhalen en de prachtige illustraties. Uit solidariteit zijn de MP3's tijdens de coronacrisis gratis te beluisteren via hun webwinkel. Sorteer op prijs van laag naar hoog en je ziet meteen de gratis verhalen staan.

studiosesam.jpg

 

Uitgeverij Eenhoorn

Luisterpunt en De Eenhoorn zetten wegens de Corona-crisis hun aanbod luisterboeken tijdelijk open. Je vindt er boeken voor kinderen vanaf 5 jaar tot boeken voor volwassenen.

 

De leukste voorleesfilmpjes

Uitgeverij Eenhoorn

Een mooie verzameling voorleesfilmpjes voorgelezen door de auteurs van Uitgeverij Eenhoorn in het kader van de Jeugdboekenmaand.

Zoals deze van Het grote kleine monster, verteld door Pim Lammers en  met illustraties van Joris Thys.

 

Doe-tips

Op de website van Uitgeverij Eenhoorn vind je een reeks doe-tips in het kader van de jeugdboekenmaand. En op hun pagina onder de noemer #wamoekdoen bundelen ze een heleboel leuke tips, gratis materiaal en activiteiten voor kinderen. Voor zowel peuters, kleuters als kinderen uit de basisschool.